UPDATE PORTUGAL - CORONA MAATREGELEN

--- LAATSTE UPDATE WOENSDAG 16/09 – 23u00 ---

--- Officieel persbericht Summer Bash ---

De afgelopen dagen heeft onze organisatie veel in de spotlights gestaan op allerlei media-kanalen, jammer genoeg met berichtgevingen die we liever niet hadden moeten delen. Want ondanks onze inspanningen, moeten we eerlijk toegeven dat het covid-19-virus ons in snelheid heeft gepakt.

Het coronavirus is geen eerlijke tegenstander, dat beseften we al van meet af aan. Al hadden we de finish van onze zomer wel anders voorgesteld. Als organisatie nemen we dan ook onze verantwoordelijkheid en zijn we ons zeer bewust van de desastreuze gevolgen die onze cijfers hebben voor veel jongeren, hun ouders, familieleden, vrienden, … Want uiteraard heeft dit niet enkel rechtstreeks gevolgen voor onze eigen Summer Bash’ers, maar ook voor hun naasten. Veel jongeren missen bijvoorbeeld de start van hun 1ste jaar hoger, maar ook sommige ouders en andere familieleden zijn in quarantaine moeten gaan.

Ondanks het sterke teamwork van de volledige crew om onze reizen coronaproof te maken/houden, heeft het niet mogen baten. Waarvoor onze oprechte excuses!

We verlenen onze volledige medewerking aan alle diensten om de gevolgen van dit vreselijk virus te beperken. Maar ook met jullie willen we graag transparant blijven communiceren. En dus willen we graag nog één ding duidelijk benadrukken: “wij hebben nooit rechtstreeks of onrechtstreeks de schuld bij onze jongeren willen leggen”. Integendeel wij zijn ingegaan op alle perscontacten om hopelijk een beter kader te kunnen geven al worden enkele berichtgevingen al gauw genuanceerd…

We hopen vooral dat na de vele contactmomenten onze jongeren niet langer als ‘schuldigen’ van alle besmettingen worden aanzien omdat zij allemaal op zogenaamde homeparty’s zouden zijn geweest. Ja, er zijn inderdaad enkele jongeren naar afterparty’s in appartementen en villa’s geweest, maar dit alleen kan niet lijden tot dergelijk aantal besmettingen. Veel van onze jongeren hielden zich wél aan alle coronamaatregelen en waren zich wel bewust van de bubbels die vooropgesteld werden. Het is jammer dat zij nu stuk voor stuk met de vinger gewezen worden, terwijl niemand vooralsnog kan winnen van deze onzichtbare vijand.

Voor veel buitenstaanders lijkt Albufeira het feestmekka bij uitstek, en al helemaal als daar beelden bij te pas komen niet in de juiste context worden geplaatst. Graag maken we die ‘buitenstaanders’ er ook van bewust dat Lloret de Mar, één van onze best draaiende bestemmingen deze zomer, ook the place to be is voor dergelijke “feestjes” en ondanks dat er daar meer dan 600 Summer Bash jongeren naartoe zijn getrokken, hebben we op een hele zomer in Lloret de Mar 0 besmettingen gehad. Graag voegen we daar ook aan toe dat “feesten” in tijden van corona een heel ander begrip is dan hoe we dat in het pré-tijdperk kenden en we dat dus steeds met de nodige maatregelen deden.

Laat ons niet vergeten dat er geen eenduidige oorzaak is om te weten waar deze besmettingen zijn gestart. Uit vertrouwelijke bron hebben we vernomen dat enkele van het barpersoneel positief hebben getest, alsook jongeren die in contact zijn gekomen met jongeren die zich niet altijd aan de regels hebben gehouden, en de ‘veel besproken’ afterparty’s, maakt het jammer genoeg als snel de ideale cocktail om het virus enorm snel te verspreiden onder onze jongeren. Alsook wellicht bij andere jongeren die niet mee waren met onze organisatie.

Graag voegen we voor de volledigheid nog enkele officiële cijfers van Summer Bash toe:

Tussen de periode van 29/08 en 12/09 zijn er momenteel 46 personen besmet geraakt. Het aantal is dus nog licht toegenomen omdat sommige jongeren die eerst negatief hebben getest, daarna positief hebben getest.

De positieve coronatests komen uit:

• Oost-Vlaanderen: 0 positieve test

• West-Vlaanderen: 31 positieve tests

• Antwerpen: 6 positieve tests

• Henegouwen: 1 positieve test

• Limburg: 0 positieve test

• Vlaams-Brabant: 8 positieve tests

Meer gedetailleerd, betekent dit dat in absolute cijfers voor onderstaande gemeenten:

Antwerpen: Brecht, Antwerpen-centrum, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Loenhout, Rijkevorsel. – Henegouwen: Russeignies – Vlaams Brabant: Affligem, Asse, Everberg, Keerbergen, Pamel, Schepdaal, 2x Ternat – West-Vlaanderen: Anzegem, 2x Beveren-Leie, 2x Deerlijk, Dentergem, 4x Desselgem, Markegem, Oostende, 2x Oostrozebeke, Roeselare, Rotselaar, Sint-Eloois-Vijve, 2x Vichte, Wakke, 7x Waregem, Wielsbeke, Zulte

Dit zijn natuurlijk enkel onze cijfers en is geen correcte weergave van ALLE cijfers van jongeren die niet mee waren met Summer Bash!

Verder willen we natuurlijk benadrukken voor jongeren die in Albufeira zijn geweest om in quarantaine te blijven tot ze 100% zeker zijn dat ze het virus niet meer kunnen doorgeven.

Gr Summer Bash Team

 --- NIEUWE UPDATE BESCHIKBAAR VANAF MAART 2021 ---

  • Albufeira: update volgt

-----